Vorige Zwangerschap

Als een eicel bevrucht wordt door een zaadcel, ontstaat er een ‘embryo’. Dit embryo groeit uit tot een baby. Bij een miskraam groeit het embryo niet verder. Je lichaam stoot het embryo uit. Dat gebeurt bij 1 op de 10 zwangerschappen.

Een miskraam begint meestal met bloedverlies. Als je in het begin van je zwangerschap bloed verliest, is de kans 50% dat je een miskraam krijgt. Of dat gebeurt, is niet met zekerheid te voorspellen. Meestal wordt dat binnen enkele dagen vanzelf duidelijk.

Allereerst door gezond te leven. Een miskraam ontstaat niet door lichaamsbeweging. Je kunt tijdens het begin van je zwangerschap gewoon vrijen, fietsen en sporten. Als je langer dan drie maanden zwanger bent, kan het gevaarlijk zijn om op je buik te vallen. Daarom worden sommige sporten afgeraden. Vraag advies aan je huisarts of verloskundige.

Je leeftijd speelt ook een rol bij miskramen. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een miskraam. 

Met al je vragen kun je terecht bij je verloskundige of gynaecoloog. Door middel van onderzoek kan soms de oorzaak van de miskraam worden opgespoord.

  • Stichting Stille Levens, kenniscentrum voor babysterfte geeft informatie, erkenning en steun aan ouders die getroffen zijn door babysterfte. 

Er zijn ook andere organisaties die vragen kunnen beantwoorden. En Je verloskundige of huisarts kunnen je bijvoorbeeld verwijzen naar maatschappelijk werk of een psycholoog. 

  • Freya is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Freya richt zich vooral op vrouwen die een miskraam hebben gehad na een reageerbuisbevruchting.
     
  • Het netwerk psychosociaal-therapeuten biedt hulp aan mensen die te maken hadden met zwangerschapsverlies zoals een miskraam.