Drugs

Dat is niet verstandig. Je weet meestal pas na een paar weken dat je zwanger bent. Als je de eerste weken van je zwangerschap blowt, krijgt het kind in je buik schadelijke stoffen binnen.

Ook word je van blowen minder vruchtbaar. Als jij en je partner blijven blowen, is de kans kleiner dat je zwanger wordt:

 • Een man die blowt heeft minder zaadcellen. Ook bewegen de zaadcellen minder en kunnen ze de eicel minder goed bevruchten.
 • Hasj en wiet kunnen ervoor zorgen dat vrouwen eerder of later ongesteld worden dan ze gewend zijn. Daardoor kan het langer duren voordat een vrouw zwanger is.

Kijk ook bij gebruik geen drugs

Als je zwanger bent, kun je beter niet blowen. Zelfs een beetje blowen is niet goed voor je baby.
Lees meer over cannabis en zwangerschap.

Als een eicel bevrucht wordt door een zaadcel, ontstaat er een ‘embryo’. Gebruik je als vrouw op dat moment hasj of wiet? Dan kan een embryo zich minder makkelijk in de baarmoederwand nestelen. Dat kan zorgen voor een miskraam.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat kinderen kleiner en lichter worden geboren als de moeder tijdens de zwangerschap heeft geblowd. Ook het hoofd is kleiner. Deze groeiachterstand verdwijnt voor of tijdens de pubertijd.

Lees meer over cannabis en zwangerschap.

Kinderen kunnen tijdens hun jeugd klachten krijgen als hun moeder tijdens de zwangerschap heeft geblowd. Voorbeelden zijn:

 • concentratieproblemen
 • impulsief gedrag, jezelf niet kunnen beheersen
 • angsten
 • moeite met ingewikkelde taken.

Ook op latere leeftijd kunnen kinderen klachten hebben:

 • Pubers lijken een grotere kans te hebben om ook zelf te gaan blowen. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen.
 • Bij jonge volwassenen werken sommige gedeelten van de hersenen anders. Het is niet bekend of ze daar last van hebben.

Voor meer informatie kijk bij cannabis en zwangerschap.

Als je zwanger wilt worden, kun je het beste geen drugs of alcohol gebruiken. Vaak weet je als vrouw pas na enkele weken dat je zwanger bent. Als je dan drugs zoals XTC gebruikt, is dat gevaarlijk voor de gezondheid van het kind in je buik.
Kijk voor meer informatie bij XTC en zwangerschap.

Ook als je zwanger bent, kun je beter geen XTC slikken. Als je dat wel doet, heb je kans dat je baby een aangeboren afwijking heeft. Voorbeelden zijn:

 • Afwijkingen aan het hart. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de wand tussen de twee hartkamers niet goed sluit. Daardoor kan een kind sneller vermoeid zijn, kortademig of minder goed groeien.
 • Afwijkingen aan de ledematen, zoals klompvoeten en vergroeide tenen of vingers. Het komt ook voor dat een baby wordt geboren zonder armen of benen.

Ook lijkt XTC tijdens de zwangerschap ervoor te zorgen dat kinderen leer- en geheugenproblemen krijgen. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk.

De ernstigste afwijkingen ontstaan als de moeder XTC slikt tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dat betekent niet dat het daarna veilig is om XTC te gebruiken. Stop voor alle zekerheid met XTC als je probeert zwanger te worden.
Kijk voor meer informatie bij XTC en zwangerschap.

Blowen tijdens de zwangerschap is erger dan alleen sigaretten roken. Hasj en wiet worden vaak samen met tabak gerookt. Dat is extra ongezond voor jezelf en je kind.

Als je zwanger bent, worden alle drugs afgeraden. Ook als je maar weinig blowt, kan dat al schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Lees verder: Mag ik blowen als ik zwanger ben?

Er zijn geen harde bewijzen dat GHB schadelijk is tijdens de zwangerschap. Toch wordt GHB afgeraden als je zwanger bent:

 • Het kind in je buik krijgt ook GHB binnen. Wat voor jou een lage dosis is, kan voor je kind een hoge dosis zijn. Dat kan voor ernstige schade zorgen. Het zou zelfs levensbedreigend kunnen zijn.
 • Drugs als GHB gaan soms samen met een ongezonde levensstijl. Dat betekent dat je niet gezond eet, te weinig rust en niet goed voor jezelf zorgt. Dat kan gevaarlijk zijn voor je kind omdat het bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

De meeste vrouwen merken pas na een paar weken dat ze zwanger zijn. Stop daarom al met GHB als je zwanger probeert te worden.
Lees verder bij GHB en zwangerschap.