Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om gezond te blijven. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur zit in veel soorten eten. Bijvoorbeeld in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en melkproducten.

Meer weten? Lees de informatie van het Voedingscentrum.
En kijk bij Slik elke dag foliumzuur.

Je kunt nooit weten of je een gezond kind krijgt. Wel kun je proberen om de kans daarop zo groot mogelijk te maken. Dat doe je door gezond te leven. En door extra foliumzuur te slikken.

Extra foliumzuur verkleint de kans op enkele ernstige aandoeningen bij de baby. Zoals een baby met een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’. Lees verder: Wat is een open ruggetje of open schedel?

Begin met foliumzuur slikken voordat je zwanger probeert te worden. Begin 4 weken voordat je met de pil of een ander voorbehoedsmiddel stopt. Het duurt namelijk ongeveer 4 weken voordat je lichaam genoeg extra foliumzuur heeft.

Blijf foliumzuur slikken tot je 2 maanden zwanger bent. Na 2 maanden zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Lukt het niet om meteen zwanger te worden?
Blijf dan gewoon foliumzuur slikken. Dat kan geen kwaad. Ook niet als je de tabletten langere tijd slikt.

Word je onverwachts zwanger? Begin dan meteen met foliumzuur slikken. Alle beetjes helpen.

Meer lezen? Kijk bij Slik elke dag foliumzuur.

Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij een apotheek of drogist. Je kunt tabletten kopen met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Slik iedere dag een tablet. Ze kosten ongeveer 3 euro voor 100 tabletten. Het maakt niet uit welk merk je koopt.

Bij een open ruggetje sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Er bestaan ernstige en minder ernstige vormen van een open ruggetje. Bij de ernstige vorm ligt het ruggenmerg bloot en is het ruggenmerg slecht ontwikkeld. De benen zijn dan vaak verlamd. Andere afwijkingen die dan kunnen voorkomen, zijn klompvoeten, een waterhoofd, incontinentie en botontkalking. Kinderen met een open ruggetje kunnen ook verstandelijk gehandicapt zijn.

Een kind met een open schedel heeft slecht ontwikkelde hersenen. Soms heeft het kind zelfs helemaal geen hersenen. Een baby met een open schedel overlijdt meestal kort na de geboorte.
Wil je meer informatie over open ruggetje of open schedel? Klik hier.