Roken

Ja, het is verstandiger om nu al te stoppen met roken. Dat geldt ook voor je partner:

  • Rokende vrouwen zijn minder vruchtbaar. Vrouwen die niet roken en gezond zijn, worden meestal binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen die roken, duurt dat vaak langer. Rokende vrouwen hebben ook minder succes bij behandelingen in het ziekenhuis om zwanger te raken (zoals ivf).
  • Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Ze hebben minder zaadcellen in het sperma. En hun zaadcellen bewegen minder. Daardoor bereiken minder zaadcellen de eicel.

Meer weten? Lees verder over zwangerschap en roken.

Ja, het heeft altijd zin om te stoppen met roken, ook al ben je al een tijdje zwanger.
Als je stopt met roken, merkt je baby dat meteen. Je krijgt dan geen giftige stoffen meer binnen, zoals nicotine en koolmonoxide.

Stoppen met roken in het begin van de zwangerschap is het beste. In de eerste 12 weken worden de organen van je baby gevormd. Als je in de eerste helft van de zwangerschap stopt, is dat goed voor de groei van je baby.

Meer weten? Lees verder over zwangerschap en roken op deze site. En lees de antwoorden op vragen over roken en zwanger zijn.

  • Als je zwanger bent, kun je beter geen nicotinevervangers gebruiken. Door deze vervangers krijg je nicotine binnen. Nicotine is een giftige stof. Die komt ook bij je baby terecht. Tijdens de zwangerschap kun je nicotinevervangers alleen gebruiken op advies van de huisarts.
  • In de eerste maanden van de zwangerschap is lasertherapie minder geschikt.

Meer weten? Lees verder over hulp bij het stoppen met roken.

Het is belangrijk dat je partner nu niet bij jou in de buurt rookt. En straks ook niet in de buurt van jullie baby.

Een roker ademt maar 15 procent van de rook zelf in. Dus 85 procent van de rook blijft in de kamer hangen. 8 uur in een rokerige ruimte is even ongezond als het roken van een paar sigaretten.

Als je de rook van een ander inademt, komen er giftige stoffen via de navelstreng in het bloed van je kind. Voorbeelden van die giftige stoffen zijn nicotine en koolmonoxide. Door die stoffen krijgt jullie baby minder voeding en zuurstof. Jullie baby kan daardoor minder goed groeien.

Meer weten? Lees verder over zwangerschap en meeroken of roken bij kinderen. En kijk bij stop met roken op deze website.

Nee, lichtere sigaretten roken is geen goed idee. In een lichtere sigaret zit minder nicotine. Als je minder nicotine binnenkrijgt, vraagt je lichaam om meer. Je gaat dieper inhaleren, je neemt meer trekjes en je rookt elke sigaret zo ver mogelijk op. Dat gaat vaak onbewust.

Zo blijft de hoeveelheid nicotine in je lichaam ongeveer gelijk. Jij en je baby krijgen meer andere giftige stoffen binnen, zoals koolmonoxide. Dat komt doordat je dieper inhaleert. Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten.

Meer weten? Lees verder bij  zwangerschap en roken. En bekijk de antwoorden op vragen over roken en zwangerschap.