Roken

Stop met roken voordat je zwanger wordt. Dat geldt ook voor de vader. Je hebt dan meer kans op een gezonde zwangerschap en baby.

Waarom?
Vrouwen die niet roken en gezond zijn, worden meestal sneller zwanger. Rokende mannen hebben minder zaadcellen en ze zijn minder beweeglijk dan die van mannen die niet roken. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te bereiken.

Als je niet rookt heb je minder kans op een miskraam of een zwangerschap buiten je baarmoeder. En als je niet rookt als je zwanger bent, krijgt je baby meer voeding en lucht. Je baby groeit beter en heeft minder kans op afwijkingen. Ook heb je minder kans dat je baby te vroeg geboren wordt of te klein is. Een baby die te vroeg geboren wordt of te klein is, kan problemen krijgen bij en na de geboorte. Kijk voor meer informatie op www.ikstopnu.nl/roken-en-zwangerschap.

Samen stoppen
Als iemand in jouw buurt rookt, adem jij die rook in. Dit heet ‘meeroken’. Meeroken is ongezond voor jou en je baby. Het is daarom het beste als je partner en familie ook stoppen met roken. Lukt dat echt niet? Vraag hen dan om niet in jouw buurt te roken. Houd het huis en de auto altijd rookvrij. 

Steun
Vinden jullie het moeilijk te stoppen met roken? Met hulp lukt dit vaak beter. Je kunt bellen met een coach van Rookvrije Ouders. Deze coaches zijn er speciaal voor stellen met een kinderwens, zwangere vrouwen en partners, en ouders. De coaching is meestal gratis. Wil je meer weten of eens kennismaken met een coach? Ga naar www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders/menu/

Jullie kunnen daarvoor ook hulp vragen bij je (huis)arts of verloskundige. Dit kan tijd kosten, informeer er op tijd naar. 

Meer (betrouwbare) informatie:

Folders

Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!
Downloaden

Kinderwens? Rookvrij is de beste start
Rookvrij zwanger worden

Beeldverhaal ‘Hulp bij stoppen met roken’

Zwanger! Landelijke folder met informatie en adviezen. Kijk bij ‘Gezondheid tijdens de zwangerschap’, vanaf pagina 10
Folder zwanger!