Andere vitamines

Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan is het goed om behalve foliumzuur ook extra vitamine D te slikken. Met vitamine A moet je juist voorzichtig zijn.

Vitamine D
Je kunt voor de zekerheid 10 microgram vitamine D per dag te slikken als je zwanger bent of kunt worden. Extra vitamine D is zeker nodig als je weinig in de zon komt of een donkere huidskleur hebt, want dan maak je minder D aan. 
Ook in voeding zit vitamine D, bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm en haring, en in halvarine, vlees en eieren. Maar dat is niet genoeg.
Vitamine D is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Multivitamines
Wil je voor de zekerheid toch extra vitamines? Gebruik dan vitaminepillen speciaal voor zwangere vrouwen. Daar zit al genoeg foliumzuur en vitamine D in, en minder vitamine A dan normaal. 
Multivitamines voor zwangeren zijn te koop bij de apotheek en de drogist.

Vitamine A
Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Er zit veel vitamine A in lever. Eet daarom liever geen lever, leversmeerworst, paté of hausmacher. Wees ook voorzichtig met het slikken van medicijnen met vitamine A, zoals Roaccutane (anti-acné middel).

Meer (betrouwbare) informatie:

Weblinks

Adviezen van het Voedingscentrum over vitamines voor tijdens de zwangerschap

Folders

‘Zwangerschap’ informatie van het Voedingscentrum
Downloaden

Zwanger! Download op deze pagina de landelijke folder met informatie en adviezen. Kijk op pagina 22 voor info over vitamines
Downloaden