Risico’s thuis

Vermijd risico’s thuis. Kijk bijvoorbeeld uit met schoonmaakmiddelen, make-up, chemische stoffen zoals in verf of middelen tegen ongedierte.Probeer contact met dit soort producten daarom zo veel mogelijk te beperken. Je kunt ook via de lucht in huis  schadelijke stoffen inademen. Daarom is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te luchten. Lees de etiketten.
 
Wat zijn chemische stoffen
Thuis kom je regelmatig in aanraking met natuurlijke én door de mens gemaakte chemische stoffen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De hoeveelheid die we binnen krijgen van een schadelijke stof bepaalt of er ook echt schade aan de gezondheid ontstaat. In sommige producten zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn als we er veel van binnen krijgen.

Die stoffen zitten onder andere in doe-het-zelf producten (zoals verf), schoonmaakmiddelen, make-up en middelen tegen ongedierte. Ook via de lucht in huis kun je chemische stoffen inademen, door bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur.
 
Waarom?
Chemische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt. Deze stoffen kunnen ook slecht zijn voor de gezondheid van je toekomstige kind.
 
Lees het etiket
Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid. Lees daarom altijd de etiketten van chemische stoffen. Probeer contact met dit soort producten zo veel mogelijk te beperken. Verder is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door ramen of ventilatieroosters open te zetten.

Zijn er mensen in je omgeving ziek door een infectie?
Van bepaalde infecties weten we dat ze extra gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Dat zijn rodehond (rubella), toxoplasmose, parvovirus (5e ziekte) en cytomegalie virus (CMV). Kijk voor meer informatie onderaan deze bladzijde bij folder ‘Veilig in verwachting’.

Meer (betrouwbare) informatie:

Weblinks

Lees meer over schadelijke stoffenals je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Lees meer over hormoonverstorende stoffenals je zwanger wil worden

Wat zit waar in over chemische stoffen in dagelijkse producten

Lees wat de plaatjes op de etiketten betekenen.

Lees meer over zwangerschap en infectieziekten

Lees meer over hygiene en zwangerschap

Folders

Zwanger! Landelijke folder met informatie en adviezen.
Downloaden

‘Veilig in verwachting: informatie over zwangerschap en infecties’
Downloaden

‘Veilig in verwachting: vragen en antwoorden’
Downloaden

‘Werken met bestrijdingsmiddelen bij kinderwens, zwangerschap of borstvoeding’
Downloaden

‘Werken met oplosmiddelen bij kinderwens, zwangerschap of borstvoeding’
Downloaden

‘Lichamelijk zwaar werk tijdens de zwangerschap’
Downloaden