Gewicht

Let op je gewicht. Als je zwanger wilt worden is te zwaar zijn niet goed, maar te licht ook niet.

Waarom?
Een gezond gewicht helpt je om makkelijker zwanger te worden. Een gezond gewicht is ook belangrijk voor jouw gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind.

Afvallen: vóórdat je zwanger wordt
Ben je veel te zwaar, dan word je minder gemakkelijk zwanger. En er zijn meer risico’s voor je kind. Een aantal kilo’s afvallen heeft al effect: bij een gewichtsverlies van 10% van het totale lichaamsgewicht, worden de risico’s al duidelijk kleiner. Wil je afvallen? Doe dit dan ruim voordat je zwanger wordt.  Een Je kunt ook hulp vragen bij het afvallen via de huisarts.

Ben je geopereerd (bariatrische chirurgie) om veel af te vallen? Advies is om na de operatie een jaar tot twee jaar te wachten met zwanger worden. Het is dan het beste om voordat je zwanger kunt worden een stabiel gewicht te hebben. Het is belangrijk dat je geen tekort krijgt aan vitamines en eiwitten. Vraag als je zwanger wil worden advies over je voeding.

Ben je geopereerd (bariatrische chirurgie) om veel af te vallen? Advies is om na de operatie een jaar tot twee jaar te wachten met zwanger worden. Het is dan het beste om voordat je zwanger kunt worden een stabiel gewicht te hebben. Het is belangrijk dat je geen tekort krijgt aan vitamines en eiwitten. Vraag als je zwanger wil worden advies over je voeding.

Vasten
Wil je vasten? Bijvoorbeeld vanwege de ramadan? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog.

Te dun
Weeg je te weinig? Dan kan het zijn dat je minder snel zwanger wordt. Zwangere vrouwen met een te laag gewicht krijgen te weinig voedingsstoffen binnen. Er is dan meer kans op een miskraam of dat je baby te vroeg of te licht geboren wordt. Een te laag gewicht kan komen door een eetstoornis, zoals anorexia. Vraag tijdig om hulp bij je huisarts of verloskundige.

Meer (betrouwbare) informatie:

Weblinks

Lees meer over gezond gewicht op de site van het Voedingscentrum

Lees meer over gezond aankomenop de site van het Voedingscentrum

Lees meer over zwanger worden als je te zwaar bent op de site van stichting Over Gewicht.

Folders

‘Overgewicht. Wat is een gezond gewicht en hoe bereik ik dat?’
Downloaden