Stress, angst, depressie

Heb je veel zorgen, ben je gespannen, erg angstig of depressief? Praat erover. En vertel het aan je huisarts of verloskundige.


Waarom?
Problemen en spanningen horen bij het leven. Maar soms kan het je teveel worden. Bijvoorbeeld door een ernstig ziek familielid, ruzie met je partner of financiële problemen.
Ook als je zwanger bent (misschien zonder het nog te weten) is veel stress niet goed. Je kunt er bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk van krijgen. Het is niet goed voor jouw gezondheid tijdens de zwangerschap maar ook niet voor je ongeboren kind.

Zoek hulp
Groeien je problemen je boven het hoofd? Probeer er dan iets aan te doen. Het liefst nog voor je zwanger kunt worden. Praat met een vertrouwde vriend(in) of familielid. Of neem contact op met je huisarts. Hij of zij kan je ook verwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog.

Depressie
Ben je depressief? Of was je dat tijdens een vorige zwangerschap? Zeg het tegen de huisarts of verloskundige.
Laat het ook altijd weten als je medicijnen (zoals antidepressiva) gebruikt. Vóórdat je zwanger wordt, moet worden bekeken welk medicijn je mag slikken. Je huisarts kan je eventueel verwijzen voor meer begeleiding. Of, als je al onder behandeling bent, afstemmen met je psycholoog of psychiater.

Stress over zwanger worden
Probeer niet zenuwachtig te worden als je niet snel zwanger raakt. Vaak duurt het lang. Veel vrouwen zijn binnen een jaar zwanger. Maar bij sommigen duurt het langer. Maak van vrijen niet te veel een verplichting. Zo houd je het leuk. Zie ook Als je snel zwanger wilt worden.

Meer (betrouwbare) informatie:

Weblinks

Lees meer over stress en zwangerschap.

Lees meer over en zoek antwoorden op je vragen bij Mind Blue.

Lees meer over een depressie na de bevalling.

Lees meer over zwangerschap en ernstige psychische problemen.

Via Zwangerwijzer.nl kun je nagaan of jij gezond zwanger wordt. Na het invullen van een vragenlijst krijg je persoonlijk advies.

Folders

‘Stress door het werk…bij zwangerschap’
Downloaden

Zwanger! Landelijke folder met informatie en adviezen
Downloaden